Tips

Tips om het hout goed te houden!

Hout dat op voorraad staat moet beschermd en afgedekt worden tegen de zon. Door eenzijdige droging trekt hout krom en schaalt het. Inperking van blootstelling aan de felle zon kan dit voorkomen. Deze extra handelingen verminderen aanzienlijk onnodige beschadigingen zoals vervormingen, scheuren en te snelle krimp van het hout doordat het te snel droogt.

Door aanhoudende hoge temperaturen ontstaat een lager relatief vochtigheidspercentage. Daardoor kan een plank met een oorspronkelijk geschaafde breedte van 14/14,5 cm snel krimpen tot een breedte van 13,5/13,7 cm. Daarom is het belangrijk bij montage rekening te houden met extra voegbreedte. Bijvoorbeeld bij een terras lijken de voegbreedtes bij de montage misschien erg breed, maar dit zal zich later lonen. Een te krappe afstand tussen sterk gedroogde vlonderplanken geeft in de herfst een terras dat uitzet, waardoor de planken omhoog kunnen komen, met alle problemen van dien.

Hetzelfde geldt bij een gevel/rabat systeem. Houd ook hier rekening met de relatieve vochtigheid van het hout. Te sterk gedroogde rabatdelen mogen in geen geval helemaal in elkaar geschoven worden. Houd een beetje ruimte ertussen voordat u de delen vastschroeft.