Overkapping plaatsen

Het is niet zo moeilijk om zelf een overkapping te maken.

De niet-zo-handige klusser kan natuurlijk een kant en klare overkapping laten plaatsen.

Het is echter een stuk goedkoper om zelf een overkapping te maken.

Die kun je helemaal naar eigen wens ontwerpen en bouwen. Maar hoe doe je dat?


Je begint met het bepalen van de plaats waar je een overkapping wilt maken. Wil je deze vastmaken aan het huis of wil je een vrijstaande overkapping in de tuin? Alles is mogelijk!  Zodra je weet je waar je de overkapping wilt hebben, begin je met het maken van tekeningen en het berekenen hoeveel materialen je nodig hebt. Denk van tevoren na over de waterafvoer. Het is het meest praktisch om het dak iets schuin af te laten lopen, zodat water er gewoon vanaf loopt. Wil je het dak toch plat, zorg dan voor goede waterafvoer!

Bij een overkapping aan het huis begin je met de gevelbalk. Dit is de dragende balk die je tegen de gevel monteert waar de overkapping tegenaan komt. Hou bij het plaatsen van de gevelbalk rekening met de hoogte, als je een schuin aflopend dak maakt, moet de gevelbalk dus hoger gemonteerd dan de palen aan de voorkant zijn.

Bij een overkapping worden de palen in de meeste gevallen op betonpoeren geplaatst. Graaf een gat van ongeveer 50x50x50 cm op de plaats waar je elke paal wilt hebben. Hierin leg je eerst een laagje zand om de bodem goed af te vlakken. Vervolgens plaats je een grote betontegel in het gat. Daarbovenop komen de betonpoeren te staan. Zorg ervoor dat de betonpoer iets boven de rand van het gat uit blijft steken. Vervolgens vul je het gat op tot ongeveer 10 cm onder de rand van het gat. De hoogteverstellingen monteer je op de palen en zo kun je de palen heel makkelijk op de betonpoeren draaien.

Vervolgens plaats je over de breedte van het dak een balk die even zwaar is als de gevelbalk. Je verbindt deze niet alleen met een simpele schroef aan de palen, maar ook door middel van schoren. Vervolgens kun je de dakliggers plaatsen, waarbij je één ligger per strekkende meter gebruikt. Begin met de twee buitenkanten en bereken dan de afstand tussen de liggers die je daartussen wilt plaatsen. De afstand is afhankelijk van het soort dakmateriaal dat je wilt gaan gebruiken.

Je kunt kiezen voor allerlei daksoorten. Golfplatendamwandplaten, polycarbonaat, dakleer, EPDM … er is oneindig veel mogelijk. Kies voor een daksoort die goed in je tuin past en die je ook langere tijd mooi blijft vinden.